Agorafobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Agorafobi, kaçması zor olabilecek durumlardan veya yerlerden yoğun bir korku duyulmasıyla ortaya çıkacak bir biçimde karakterize anksiyete bozukluğudur. Agorafobili insanlar toplu taşıma araçlarından, sinemalardan, gemilerden, uçaklardan ve diğer kamusal alanlardan kaçınabilir. Ayrıca agorafobi, bazı durumlarda bireylerin evlerini terk etmelerini önleyen şiddetli panik atakları tetikleyebilir.
Tarihçe ve Kökeni
“Agorafobi” terimi, Yunanca “agora” kelimesinden türetilmiştir. Agorafobi kelimesinin açılımı pazarın, şehrin meydanının [agora] korkusu [fobi] anlamına gelir. Ancak buradaki pazar terimiyle bahsedilen, nüfuslu herhangi bir kamusal alandır.
Agorafobiyi ilk kez Alman psikiyatr Carl Friedrich Otto Westphal, 1871 yılında nöropatik bir fenomen olarak nitelendirmiştir. Bunun yanı sıra Carl Friedrich’in, Agorafobili kişileri “kamusal bir yere gitme önerisiyle karşı karşıya kaldığında panik hissi yaşayan bireyler” olarak gözlemlediği bilinmektedir.
Belirtileri
Bir kişiye agorafobi teşhisi koyabilmemiz için sadece yukarıda verilen bilgiler yeterli değildir. Başka belirtiler de gereklidir.
- Endişe verici bir uyaranla karşılaştığında anksiyete tepkisi ve orantısız korku tepkisi (toplu taşıma, kapalı alanlar veya büyük açık alanlar gibi) vermesi,
- Hareket kabiliyetini etkileyen şeylerden ya da yerlerden kasten kaçınmak,
- Ve bu belirtilerin en azından altı ay kadar sürmesi durumunda agorafobi teşhisi konulabilir.
Bazı agorafobi sahibi kişiler paniğin fiziksel semptomlarını yaşarlar ve panik ataklar; hızlı kalp atışı, nefes almada zorluk, baş dönmesi, karıncalanma, terleme, titreme ve bulantı gibi fiziksel duyumlara neden olur.
Popüler Kültürde Agorafobi
Agorafobi; Kopya Cinayetler, Davetsiz Misafir, Macera Adası ve Son Günler gibi filmlerde, ekranda gösterildi. Bu film tasvirleri her zaman doğru veya kapsamlı değildir. Örneğin, Kopya Cinayetler filminde bir karakter, şiddetli bir saldırı yaşadıktan sonra agorafobisi olur. Agorafobi travmatik bir olayla tetiklenebilir, ancak agorafobi hastası olan herkes travmatik bir olayın sonucunda agorafobili olmaz. Ayrıca, agorafobisi olan herkes evini terk etmekten korkmaz. Agorafobinin kültürel temsilleri agorafobi farkındalığının artmasına yardımcı olabilirken, her bireyin agorafobi deneyiminin farklı olduğunu ve tüm tasvirlerin tamamen doğru olmadığını not etmek önemlidir.