Duygusal Yeme Bozukluğu Problemi Nedenleri Ve Başa Çıkma Yöntemleri
Yoğun iş temposu ya da farklı sorunlar nedeniyle kendinizi mutlu hissetmek için buzdolabının önünde kendinizi buluyorsanız acıktığınız için değil duygularınıza teslim olduğunuz anlamına gelmektedir. Duyguların hakimiyet altına girmesi ile beraber aç olmasanız bile yemek yiyebileceğinizi söyleyen uzmanlar, duygusal yeme bozukluğu probleminden bahsetmekteler. Bu yazımızda Duygusal yeme bozukluğu problemi nedenleri ve başa çıkma yöntemlerini konu edineceğiz.
Problem Nasıl Anlaşılır?
Hayat bazı dönemlerde zor hale gelebilir. Bu zorlu süreçlerde çareyi yemek yiyerek bulmak kolay bir seçenek olarak görülmektedir. Duygularınıza teslim olmanız durumunda zaman geçtikçe ciddi kilo problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Duygusal yeme bozukluğu problemi nedenleri öncesinde sorunun göstergelerinden bahsedelim. Sizde;
- Aç olmamanıza rağmen yemek yiyor,
- Sağlıksız ve yüksek kalorili yiyecekleri tüketiyor,
- Kendinizi üzgün hissettiğiniz yemek yiyor,
- Yedikten sonra rahatlama hissediyorsanız duygusal yeme bozukluğu probleminden bahsedebiliriz.
Yeme Durumunun Aniden Ortaya Çıkması
Ani bir şekilde ortaya çıkan açlık hissine karşı koyamıyor olmanız durumunda obezite problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Fizyolojik açıdan herhangi bir acıkma durumu bulunmamaktadır. Çünkü fiziksel açlık bir anda ortaya çıkmamaktadır. Fizyolojik açlık durumunda mide doyma hissine ulaşıyorken, duygusal açlık sorunlarında ise kişi doyma hissini yaşamamaktadır.
Rahatlama İle Beraber Pişman Olabilirsiniz
İnsanların ruh halini gösteren bazı hormonlar yer almaktadır. Bunların en başında ise seratonin ve dopamin hormonları yer almaktadır. Bu hormonlar kişinin o gün nasıl hissedeceği üzerinde rolü yer almaktadır. Hormonların salgılanması ile beraber insanlar bu dönemde kendilerini kaygılı, mutsuz ve boşlukta görebilmektedir. Böyle dönemlerde insanlar kaçış noktası olarak yemek yemektedir. Duygusal olarak ortaya çıkan problemler nedeniyle insanlar yemek yemekte ve rahatlama hissetmektedir. Devamlı olarak yemeği düşünmek insanların zamanla suçlu hissetmesine yol açmaktadır. Yemekten sonra hissedilen mutluluk daha sonra pişmanlığa dönüşmektedir. Yemek yemenin vermiş olduğu pişmanlık duygusu insanları mutsuz hissettirmektedir.
Duygusal Yeme Bozukluğu İle Başa Çıkma Yöntemleri
Gün içerisinde onlarca problem sizin ruh halinizi bozabilmektedir. Bu tür sorunlardan kaçmak yerine duygusal yemek bozukluğundan sorunlarınızı kabul etmeniz gerekir. Duygusal yeme bozukluğu ile başa çıkma yöntemleri aşağıdaki gibi uygulanabilir:
- Yemek yeme ihtiyacı hissetmeniz durumunda paketlenmiş gıdalardan uzak durmanız gerekir.
- Açlık hissettiğiniz zaman aç olup olmadığınızı bilmeniz gerekir. Kendinizi aç hissetmiyorsanız açlığınızı gidermek için yeşil çay ya da su içebilirsiniz.
- Bu dönemlerde mutlaka dengeli ve sağlıklı yemek programlarından yararlanmanız gerekir. Bu program içerisinde öğünleriniz ve öğün aralarınızın belli olması gerekir. Bu dönemde sağlıklı yiyeceklerden faydalanabilirsiniz.
- Bu zamanlarda uyku düzeninize çok dikkat etmeniz gerekir. İyi bir güne başlamanın en önemli kriteri, iyi uyumaktan geçmektedir.
- Duygusal olarak ortaya çıkan atakların tekrar geldiğini hissediyorsanız ve baş edemeyeceğinizi düşünüyorsanız uzmanlardan yardım alarak bu sorunlarınıza karşı daha iyi başa çıkabilirsiniz.
Duygusal yeme bozukluğu ile başa çıkma yöntemlerinden yararlanarak sizde hem kilonuzu hem de sağlığınızı en iyi şekilde koruyabilirsiniz. Bu dönemde gerekli desteği almak için uzmanlara hemen danışabilirsiniz.