Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi de dahil, çocuğunuza herhangi bir konuda eğitim verecekseniz. o eğitim için doğru zamanın gelmiş olması gerekir. Tuvalet eğitiminden hareketle, örneğin çocuğunuz tuvalet alışkanlığı kazanmadan önce tuvaletini tutabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Bu hazırbulunuşluk genellikle 1,5 ile 5 yaşları arasında gerçekleşecektir. Yani eğer çocuğunuz artık tuvaletini tutabilecek ise, bu dönemde eğitim desteği ile bu yetkinliği kazanacaktır. Zira her döneme özgü bazı gelişim ödevleri söz konudur. Peki Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Gelişim ödevleri, içinde bulunulan döneme özgü ve gelişimin o döneminde gerçekleştirilmesi gereken davranışlardır. Gelişme ödevlerinin yerine getirilmemesi bazı sorunlara neden olabilir. Öncelikle içinde bulunulan gelişim ödevi gerçekleştirilemediğinden, bir sonraki gelişim adımlarına geçilemez.

Çocuğum Tuvalet Eğitimine Hazır mı?

Aşağıdaki dört işaret, çocuğunuzun tuvalet eğitimi almaya hazır olduğunun göstergesidir.

  1. Çocuğunuzun tuvaletini yapmadan geçirdiği süre birkaç saati bulabilmektedir,
  2. O artık öğlen uykularından tuvaletini yapmadan kalkmaya başlar,
  3. Tuvaleti gelen çocuk, artık durumu fark etmeye başlar,
  4. Yukarıdaki üç işaretle birlikte çocuğunuzun genel gelişim seyri, standartlara paralel olarak sürmektedir.

Peki Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Aşağıda bu konuda önerilerimizi  bulabilirsiniz.

Oturak ile Alıştırma

Tuvalet eğitiminde genellikle bir oturaktan faydalanılır. Oturak tuvalete alıştırmayı kolaylaştırır. Çocuk, tahmini tuvalet zamanında oturağa oturtulur. Oturağa oturma eylemi eğlenceli hale getirilebilir. Uzun süreli çocuğu oturakta oturmaya zorlamak, çok sık oturağa oturmasını istemek doğru değildir.

Tuvalet Eğitimi ve Ödül

Çocuk tuvaletini yapınca, kendisini iyi hissedip güven geliştirmesi için ödül ile desteklenmelidir.

Tuvalet eğitiminde ödül önemlidir. Ancak ceza ve zorlama gibi davranışlara tuvalet eğitiminde yer yoktur.  Freud’a göre; tuvalet eğitiminde yaşanan olumsuz deneyimler, inatçı, kendine karşı aşırı denetçi vb. negatif kişilik özellikleri gelişmesine neden olabilir.

Ödül ve destek önemli olmakla birlikte, çocuğun tuvalet eğitimini umursamayan ebeveynlerin çocuklarında ise savrukluk, aldırmazlık ve dağınıklık gibi özellikler gelişebilecektir.

Ödül ve pozitif yaklaşımlar; sözel ( aferin, süper, güzel gibi ) olabileceği, oyun oynamak, parka gitmek şeklinde de olabilir.

Tuvalet Eğitiminde Gecikme

Freud tuvalet eğitimini 1 ile 3 yaş arasında yaşanan “Anal Dönem” ile ilişkilendirir.  Ancak her çocuğun ayrı ve kendine özgü olduğu, farklı bir genetiğin etkisinde bulunduğunu gözardı etmemek gerekir.

Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? konulu bu yazımızda eklemek istediğimiz son şey ise şudur:Çocuğun sindirim düzeni, genel gelişimdeki durumu, stres gibi etkenler tuvalet eğitimi bakımından önem arz etmektedir. Ancak 5 yaş gibi hala tuvalet alışkanlığı kazanılamaması durumunda çocuk gelişimcisi, psikolog ya da psikiyatrist desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz.

(Toplam 199 ziyaret, bugün 1 ziyaret)

Bir yanıt yazın

*